torstai 23. heinäkuuta 2009

Vuokaleipä jämäaineksista.

Tänään ohjelmassa oli leipää. Tehty vähän siinä sivussa ja muita samalla duunaillen, joten tuloskin on mitä sattuu, kohosi esimerkiksi aika huonosti. Syynä tosin voi olla myös jugurtin ja koko leipäpohjan jäähtyminen vähän hiivan laiton jälkeen. No, aina ei voi olla nostetta..

Vuokaleipä

1 purkki Bulgarian ruokajugurttia
100 g Viola appelsiinituorejuustoa
25 g hiivaa
suolaa ripaus
vajaa ½ dl siirappia (noin suurinpiirtein, kunhan vaan lorautin..)
1 dl kaurahiutaleita
6 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ dl öljyä

Seesaminsiemeniä






Sekoita jugurtti ja tuorejuusto keskenään, lämmitä nostata. Lisää hiiva ja sekoita. Lisää kaurahiutaleet, suola ja siirappi, sekoita, lisää jauhoja pikkuhiljaa kunnes niitä on riittävästi. Kohota mikrossa sen aikaa kun käyt suihkussa ja peset hiukset.
Vaivaa taikinaa hieman, muotoile pötköksi ja laita jauhotettuun vuokaan. Viillä veitsellä pari viiltoa, kostuta vedellä ja sirottele päälle seesaminsiemeniä. Laita vuoka pyyhkeellä peitettynä takaisin mikroon siksi aikaa kun peset naamion kasvoiltasi sekä rasvaat kasvot. Paista uunissa 200 asteessa ehkä 40 minuuttia, unohda katsoa kelloa.

Omasta mielestäni tuo appelsiinituorejuusto oli ehkä vähän liian terävän makuista, ainakin tähän leipään. Mutta no, johonkinhan se piti käyttää, ja kyllähän tuota nyt syö ennenkuin selkäänsä ottaa.

Ja miksi nostatan mikrossa? Mikro on tiivis paikka, jossa taikinan ollessa lämmin ei lämpö pääse karkaamaan vaan pitää itseään yllä nostatuksen ajan. Vedostahan nouseva taikina ainakin mun kokemusten mukaan kärsii eniten.

1 kommentti:

  1. Hyvät nostatusajat sulla :-D Mä käytän kanssa mikroa taikinan kohottamiseen.

    VastaaPoista